Kto sú naši NAJ športovci?

V polovici marca mesto už tradične vyhodnotilo anketu Najúspešnejší športovci mesta Zvolen za rok 2018. Výsledky priniesli prekvapenia, ale aj známe mená.

Kto sú naši NAJ športovci?

Veľkolepé podujatie sa tentoraz konalo v Stĺpovej sále Zvolenského zámku, ktorú zaplnila asi dvestovka športovcov, trénerov, rodičov, ale aj iných vzácnych hostí. Anketu každoročne vyhlasuje mesto Zvolen a Zvolenské kultúrne centrum, svojich favoritov nominujú jednotlivé kluby, laureátov vyberá odborná porota. Po úvodných tónoch hudobníkov zo ZUŠ Nádvorná nasledovalo niekoľko slov od primátorky mesta, ktorá vzdala hold všetkým oceneným, aj neoceneným športovcom, ako aj ich trénerom a rodičom. „Máme veľa šikovných športovcov a trénerov v meste, vďaka ktorým sa vyvíja dobrá generácia mladých ľudí. Toto je príležitosť poďakovať všetkým, ktorí sa športu a športovcom venujú. Za ich úspechmi je veľa vytrvalosti a odhodlania, ktoré prináša úspechy nielen v športe, ale v samotnom živote,“ povedala a zaželala všetkým veľa šťastia aj do budúcna. Potom sa plynulo prešlo k vyhlasovaniu výsledkov v jednotlivých kategóriách – jednotlivci mládež, juniori, dospelí a to v olympijských aj neolympijských športoch, športový kolektív mládež a dospelí, výrazný športový talent (v individuálnom i kolektívnom športe v kategórii mládež), tréner roka, absolútny víťaz a napokon špeciálna cena akejsi legende v športe.

Výsledky vyhlasoval, ako aj celé podujatie s potrebnou dávkou dynamiky moderoval jazdec formuly a moderátor Martin Matuška. Medzi vyhodnotenými menami sa objavili aj každoročne sa opakujúce ako Tímea Trajteľová či Nelli Novodomská ako fitnesky, náš úspešný maratónec Ján Hazucha či kulturista Peter Winkler. Do kroniky pribudli aj nové mená, hlavne v kategórii výrazný športový talent. Absolútnym víťazom ankety sa napokon stal karatista Pavol Szolár, ktorý ostal veľmi prekvapený z ocenenia. „Človek takýto úspech nikdy nečaká, len sa snaží robiť šport a celú prácu čo najlepšie. Cítim veľkú pokoru,“ povedal 18-ročný Szolár, ktorý zároveň poďakoval mestu Zvolen za podporu, vďaka ktorej môže viac trénovať. Podľa mladého športovca je veľmi dôležitý tréner, v tomto prípade Miroslav Sližik, ako aj celý tím okolo športovca. „Všetci títo ľudia mi vytvárajú zázemie, tú potrebnú pohodu, za čo som im nesmierne vďačný.“ Szolár sa prihovoril aj ostatným športovcom: „Chcel by som vyjadriť obdiv všetkým športovcom, každý jeden z nich má silnú psychickú morálku, vďaka ktorej aj v ťažkých dňoch ide do telocvične trénovať a ničiť sa, aby sa raz mohol tešiť z úspechu.“

Najlepším trénerom za rok 2018 sa stal Andrej Podkonický z HKM. Je to preňho vzácny titul a vníma ho ako ocenenie pre celý tím. „Pre mňa ako trénera je najdôležitejšie stále sa vzdelávať a napredovať. Dôležitá je dôvera hráčov, ktorým sa niečo snažím odovzdať a motivovať ich, aby dali do svojich výkonov všetko.“

V kategórii legenda zvolenského športu zaznelo meno hokejistu Romana Čunderlíka, ktorý na ľade hájil farby Zvolena od roku 1976 do konca roka 1994, čo ho historicky zaraďuje na 3. miesto najvernejších hráčov HKM. Jeho výkony v bránke držali tím nad vodou aj v neplodných 80. rokoch. V Stĺpovej sieni si vyslúžil standing ovation. Na roky prežité s hokejom rád spomína. „Najsilnejší zážitok mám z Majstrovstiev sveta v roku 1995 v B skupine v Bratislave.“ Dnes sa už kvôli zdravotným problémom športu nevenuje. So zdravotným problémom aktuálne bojuje aj maratónec Ján Hazucha, ktorý sa vo veku 75 rokov v apríli pripravuje na svoj šiesty, posledný maratón z tzv. veľkej šestky. Z maratónu v Chicagu si ešte doliečuje zranené koleno, ale verí, že do pretekov v Londýne sa dá do poriadku a pôjde naplno. „Mám to šťastie, že mi zdravie inak slúži, cítim sa dobre a baví ma to.“ Aj on si vyslúžil spontánny standing ovation od publika. Podporu Zvolenčanov si váži, aj keď skromne dodáva, že sám nevie, prečo majú jeho úspechy takú odozvu. „Niekedy je mi to aj smiešne, veď ja si len tak behám..,“ dodal s povestnou skromnosťou.

Výsledky:

Cena obyvateľov mesta: Nelli Novodomská

Najúspešnejší jednotlivci dospelí:

Martina Repiská

Ján Hazucha

Michal Chovan

Timea Trajteľová

Peter Winkler

Miroslav Čiliak

Najúspešnejší jednotlivci mládež:

Alžbeta Garguláková

Lea Výbochová

Rebeka Jančová

Viktória Školníková

Jakub Mihaľko

Nelli Novodomská

Dominika Korečková

Najúspešnejší jednotlivci – juniori:

Martin Mistrík

Andrej Antoška

Tereza Jančová

Pavol Szolár

Zuzana Hrašková

Allan Porubský

Barbora Kortišová

Erik Moravčík

Výrazný športový talent:

Samuel Melaga

Erika Holíková

Dominika Širgeľová

Marina Siládiová

Nina Mičianiková

Alexandra Uhrinová

Diana Nguyen Xuanová

Katarína Dvorská

Salma Drugdová

Najúspešnejší športový kolektív dospelí:

HKM Zvolen – muži

MVK Zvolen – muži

BK ZŠ Zvolen – ženy

Najúspešnejší športový kolektív – mládež:

HKM Zvolen – starší žiaci

TJ Slávia TU Zvolen – mladšie žiačky

BK ZŠ Zvolen – kadetky

MFK Zvolen – U10

MVK Zvolen – mladší žiaci

Tréner roka:

Andrej Podkonický

Legenda zvolenského športu:

Roman Čunderlík

Absolútny víťaz:

Pavol Szolár

Galéria

DSC00301.jpg

Partneri